G&T without the G

G&T without the G

Gin&Tonic, zonder de Gin, maar met smaak!

What to drink when you are not drinking? Maak eens een alcoholvrije G&T, altijd lekker.....niet alleen tijdens Dry January!

Gin & Tonic - a brief history

De historie van gin heeft een Nederlands tintje en is feitelijk een afstammeling van jenever. Deze werd rond 1269 gezien als medicijn en kwam eigenlijk uit Vlaanderen. Toen in 1585 Antwerpen viel, vluchtte vele Belgen naar Nederland waar zij de jenever introduceerden. In de 17e eeuw kwam de productie flink op gang en aangezien er in België een drooglegging was, vaarden steden als Schiedam wel bij de productie van jenever.

Jenever werd gin toen de Engelsen het vanuit Nederland/ België meenamen naar hun thuisland. Zij noemden de jenever al ginniver, wat uiteindelijk afgekort werd tot gin. De Engelsen ontwikkelde eigen distilleer methoden en ze zijn/ blijven een echt gin land.

De gin-tonic is ontstaan in de tijd van de Britse Oost-Indische Compagnie, in 1600 opgericht. Zij dronken kinine, het hoofdbestanddeel van tonic tegen malaria. Omdat dit bijna niet te drinken was, werd het drankje opgeleukt met suiker, limoen, water en later dus ook met gin.

Hoewel gin van jenever afstamt, zijn het 2 verschillende dranken. Jenever wordt veelal gemaakt van gerst of melasse (stroopachtig bijproduct bij productie van suiker uit biet en riet) en gin van andere graansoorten, waar neutrale graanalcohol van gemaakt wordt. Daarnaast worden bij gin andere botanicals gebruikt buiten de jeneverbessen, plantaardige zaken, zoals zaden, bloemen en kruiden.

In de meest recente geschiedenis zien we dat vele bekende gin merken een 0% variant op de markt brengen, maar er zijn ook merken die enkel een 0% variant op de markt brengen.

Zelf aan de slag - De mogelijkheden

Kies voor een mooie 0% gin en mix deze met een premium tonic water. Bedenk, hoe beter de ingrediënten, hoe mooier het eindresultaat en dat proef je. Enkele suggesties:

* Seedlip collectie met:
Seedlip garden 108 - gegarneerd met sugarsnaps en een takje crazy pea of met komkommer, munt en steranijs
Seedlip Spice 94 - gegarneerd met grapefruit
Seedlip Grove 42 - gegarneerd met sinaasappel
* Loopuyt 1778 Virgin 0% - uit Schiedam en heerlijk in combinatie met sinaasappel
* Nona June - uit België en fantastisch in combinatie met sinaasappelschil en basilicum
* Ceder's Crisp - gemaakt met rooibos als 1 van de botanicals en hoewel we rooibos geen thee mogen noemen, gaat deze gin wel mooi in onderstaande mocktail met thee.

Ceder's Crisp Teatail

Ingrediënten

* 50 ml coldbrew icetea (zie recept voor icetea)
* 50 ml premium tonicwater
* 50 ml Ceder's Crisp 0% gin
* Stengel citroengras
* IJsblokjes naar wens
* Schijfje citroen naar wens

Benodigdheden

* Mesje en snijplankje
* Mooi glas om je Teatail in te serveren

Bereiding Ceder's Crisp Teatail

Halveer de citroengras stengel en snij naar wens een schijfje citroen. Vul het glas naar wens met ijsklontjes en schenk hierover de coldbrew icetea, het premium tonicwater en de gin. Voeg naar wens een citroenpartje toe en roer door met de stengel citroengras.

Tip: Gebruik een thee met citroentonen, zoals de Nederlandse Joan LemonAid.

Geen 0% gin in huis maar wel een mooi tonic water? Probeer dan deze gepimpte tonic eens.

Instant Christmas Tonic

Ingrediënten 

* Een flesje (200ml) premium tonic
* 2 Takjes rozemarijn
* IJsblokjes naar wens
* Handje cranberries

Benodigdheden

* Een mooi (coppa) glas om je tonic in te serveren.

Bereiding Instant Christmas Tonic

Doe een handje cranberries in het glas en crush er eventueel enkele voor extra smaak. Kneus de takjes rozemarijn en voeg deze samen met de ijsblokjes ook toe aan het glas. Schenk het flesje tonic uit over de ingrediënten in het glas en geniet van instant Christmas.

Tip: Deze gepimpte tonic is natuurlijk ook heerlijk tijdens de donkere dagen voor en na Kerst.

Cheers!
Share by: