Home made Ice-Tea

Home made Ice-Tea

Heerlijk verfrissend!

Zelf je cold brew Ice-Tea maken met alleen maar ingrediënten die jij daar in wilt hebben. Niets zoetstoffen en toegevoegde suikers als jij dat niet wilt. Moeilijk te maken? Veel werk? Tuurlijk niet, alleen een beetje geduld ;-)

Ice-Tea

IJsthee is bekend geworden na 1904, toe het door Richard Blechynden geschonken werd in zijn theepaviljoen op de wereldtentoonstelling in St. Louis, Verenigde Staten. Het was zo warm dat hij overdag maar weinig bezoekers had, maar hij wilde toch graag zijn thee aan de man brengen. In al zijn wanhoop voegde hij thee toe aan een glas met ijs en dit bleek een schot in de roos. Naar verluid heeft ijsthee toen de aandacht getrokken van theedrinkers in heel Amerika en 80% van de thee die in dit land geconsumeerd wordt is heden ten dagen nog steeds ijsthee.

Cold Brew Ice-Tea - Het recept

Ingrediënten (1 liter Ice-Tea)

* 1 Liter koud water (liefst gezuiverd)
* Je favoriete thee, dit kunnen zakjes zijn of juist losse thee. Afhankelijk van de sterkte die je wenst 2-3 zakjes of 2-3 flinke theelepels losse thee.
* Garnituur passend bij je thee
* IJsklontjes
* Zoetstof naar smaak

Benodigdheden

* Karaf geschikt voor 1 liter
* Plastic folie
* Theezeefje (voor losse thee) en eventueel een tweede karaf
* Geduld en een plekje in de koelkast om te overnachten ;-)

Bereiding

Vul de karaf met het water en voeg de theezakjes (labels er even af knippen) of de losse thee toe en dek af met de plastic folie. Zet de kan voor een nacht in de koelkast.

Haal de theezakjes uit de karaf. Bij losse thee kun je de thee door een theezeefje overgieten in een tweede karaf of meteen door het zeefje in de glazen.

Wens je een iets zoetere ijsthee? Breng de ijsthee dan op smaak met een zoetstof naar keuze. Zelf hou ik ongeveer 30ml zoetstof aan op 1 liter ijsthee, maar het is ook sterk afhankelijk van het soort thee dat je maakt. Sommige theesoorten zijn ook zonder zoetstof heerlijk.

Tip 1: Kies een zoetstof in vloeibare vorm, zoals honing of siroop, dit lost beter op in de koude thee dan suiker. Leuk om te experimenteren met een zoetstof die aansluit bij de smaak van je thee, zoals bijvoorbeeld een rozensiroop (niet teveel gebruiken, overheerst nogal) in een thee die gearomatiseerd is met rozen. Ook kun je kiezen voor natuurlijke zoetstoffen in de vorm van fruit, waarvan je een puree maakt en deze vervolgens in een ijsblokjesvorm invriest.

Schenk de thee in glazen met ijs en garneer met een passende garnituur.

Tip 2: Natuurlijk is een citroentje in de ijsthee prima, maar probeer ook eens iets anders. Ga voor een stukje citroengras of juist voor kruiden, zoals roosmarijn of lavendel. Vooral deze laatste gaat goed in combinatie met een ijsthee op basis van earl grey.

Tip 3: Pimp ook je ijsklontjes eens, nu we toch bezig zijn. Je kunt een deel van je "normale" ijs vervangen door ijsblokjes van gepureerd fruit (hierdoor wordt je ijsthee wel troebeler), maar je kunt ook fruit en bloemen toevoegen aan je ijsblokjes. Vul hiervoor een ijsblokjes tray met stukjes fruit of bloemen, giet er water bij en zet een nacht weg in de vriezer. 


Proost!
Share by: