Blogopmaak

“Having it both ways”

Marijke • dec. 19, 2021

“Having it both ways” - Day 5 roadtrip 2021

Val de Loire - De Loire Vallei


De streek loopt grofweg van Nevers landinwaarts tot Nantes aan de kust, waar de rivier de Loire uitmond in de Atlantische Oceaan. Wij concentreren ons op het gedeelte dat Vins du Centre genoemd wordt, in het oosten van het gebied rondom de steden Pouilly & Sancerre.


Vandaag bezoeken we twee wijnhuizen en eten daarmee van twee walletjes (having it both ways), nou ja we proeven van beide oevers…


We beginnen in Chavignol Sancerre op de westelijke oever en op precies 3 keer vallen van ons hotel. Wat fijn is, want het is een regenachtige dag.

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Domaine Delaporte


Wij zijn hier op uitnodiging via onze wijnleverancier. We proeven in totaal 6 verschillende wijnen uit de totale collectie van 7 wijnen. De rosé is helaas uitverkocht, deze is zo populair dat dit meestal al voor de zomer het geval is.


Sancerre Chavignol Blanc

De basiswijn van het Domaine en een prima aperitiefwijn. De druiven zijn afkomstig uit verschillende eigen wijngaarden, waar ze staan aangeplant op een kalkstenen ondergrond en de wijn rijpt op RVS. Deze rijping zorgt voor een frisse, fruitige en zoals eerder gezegd, een mooie aperitiefwijn.


Sancerre Silex

De tweede wijn van het Domaine en afkomstig van stokken die staan aangeplant op silex, ofwel een vuurstenen ondergrond. Deze wijnen rijpen 8-12 maanden op gebruikte vaten. Dat beetje hout (of meer de oxidatie) proef je, maar ook het mineralige. Dit is alweer meer een “eetwijn”.


Sancerre “Les Monts Damnés”

De laatste wijn in de range wit is de Sancerre “Les Monts Damnés”. De stokken staan hier aangeplant op stijle hellingen en op een ondergrond van kimmeridge. Deze wijnen rijpen 12-18 maanden op houten vaten en zo ontstaat zo mogelijk nog meer een “eetwijn”.


Voor de rijping van wijnen op hout, kiest Delaporte voor oude vaten, welke nog subtiel smaak afgeven, maar meer bijdragen aan oxidatie. Dit laatste is hetgeen ze meer zoeken in de wijnen, meer dan de pure “houtsmaak”. Verder kiest het Domaine ook bewust voor een klein assortiment, waarbij ze er wel goed op letten het verschillende terroir in de verschillende wijnen naar boven te laten komen.


Onze favoriet van de witte?……de Silex. Hiermee hebben we de eerste witte wijn van de collectie van deze trip te pakken. Bewust gekozen voor de middelste, omdat we stiekem ook al de rode hadden gekozen en deze witte dus bij een tussengerecht zou kunnen komen.


On to the reds…


Sancerre Chavignol Rouge

De instap rode wijn van het huis en ook hier weer een aperitiefwijn. In tegenstelling tot wit ondergaat deze rode wijn wel een korte lagering op hout, maar zeker niet zo lang als de twee opvolgers van het Domaine.


Alle rode wijnen worden overigens gemaakt van de pinot noir druif, waar alle witte komen van de sauvignon blanc.


Sancerre Silex Rouge

Eigenlijk geldt ook hier net als bij de witte variant, dat deze groeit op een bodem van vuursteen en op hout rijpt voor een periode van 8-12 maanden. Over het algemeen wordt zowel de witte als de rode wijn na rijping op vat vrijwel tegelijk gebotteld. Persoonlijk zijn wij wat meer fan van de complexere Silex dan van de basiswijn.


Sancerre le Cul de Beaujeu

Het klapstuk is de Sancerre le Cul de Beaujeu, waarbij Delaporte het monopolie heeft op het aanplanten van rode druiven. Je kunt van andere huizen wel een Cul de Beaujeu tegenkomen, maar deze is dan wel wit. Onze absolute favoriet van de rode varianten en misschien ook wel weer omdat hij anders is dan anders. Rebels, tegendraads, maar wel met een goed verhaal.


De collectie: Wit 1 VS Rood 3 ;-)

Domaine Delaporte
  • Loire River

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Château de Tracy - Pouilly Fumé


Op naar het tweede Château van vandaag en een Château (kasteel) is ook wel wat het is. Mooi verscholen tussen de bossen staat sinds 1396 Château de Tracy. Een 6 eeuwen oude wijntraditie.


De wijngaarden van dit Château zijn gelegen op de oostelijke oever van Pouilly sur Loire. Ze zijn verdeeld over twee heuvels en in totaal 14 verschillende wijngaarden. De grondsoorten hier zijn ook weer kalk- en vuursteen, met soms wat klei.


Wat gezegd MOET worden, dit was een TOP rondleiding!! Vaak proef je wijnen bij wijnhuizen, maar zelden kom je zo tussen de werkende mensen door meer te weten over de wijnen die er geproduceerd worden. Echt chapeau!!


We beginnen de tour in de kleine winkel, annex tasting ruimte met een uitleg over de grondsoorten en waar de diverse wijngaarden zich precies bevinden aan de hand van een kaart. Heel veel informatie komt op ons af, teveel om te onthouden eigenlijk, maar oh zo leuk en interessant.


Eenmaal buiten worden we via een hek, wat achter ons wordt afgesloten met een 40 cm grote, ijzeren sleutel naar de binnenplaats gebracht en van daar worden we meegenomen naar de productieruimtes. We beginnen de tour op de plek waar de deels handmatig geplukte (oude stokken) en de deels machinaal geplukte druiven binnenkomen en geperst worden. Dit laatste wordt gedaan door middel van een luchtkussen, welke opgepompt wordt en afhankelijk van de kwaliteit van de oogst wordt een eerste persing, een tweede persing en soms een derde persing gedaan.


De 14 verschillende stukken wijngaard worden apart van elkaar geperst, vergist en opgevoed. Om ons heen gebeurt er intussen heel veel om alles in gereedheid te brengen voor de aankomende oogst. Terloops wordt verteld dat volgens de Franse wetgeving een bepaalde datum wordt afgekondigd voor de oogst, maar dat Tracy altijd een verzoek doet om circa 1 week eerder te beginnen met oogsten. Op deze manier hebben ze namelijk voldoende tijd om een goede selectie te doen.


Langs diverse filtratiesystemen worden we van de vergistingstanks naar de rijpingstanks gebracht en woorden als sulfiet en bentoniet vliegen ons om de oren. Oh ja….wordt er ook nog tussendoor geroepen, binnen twee jaar zijn we zover dat we biologische wijn produceren.


We worden gevoerd langs betonnen tanks, nog meer RVS tanks, grote houten “tanks” van 60 hectoliter. Oh…en dan ligt hier de staafmixer waarmee we de lie (dode gistcellen) door de wijn mixen om nog meer smaak af te geven. In de ruimte daarna bevinden zicht nog wat kleinere houten vaten en RVS tanks, naast de “echte” vaten, zoals de meeste van ons kennen.


Wederom worden we links en rechts gepasseerd door werkende mensen, waarvan er 1 opvallend goed Engels spreekt en dit blijkt dan ook een Brit te zijn. We praten kort over de twee wijnen die nu nog op vat liggen en over enkele dagen gebotteld gaan worden, de Haute Densité en de 101 Range. Hij is bezig met de 101 Range en de aanwezige bentoniet in deze tank, maar omdat het “verwijderen” van de bentoniet nogal herrie maakt, wacht hij even totdat we doorgelopen zijn naar de bottellijn.


Van bovenaf heb je een goed zicht op de bottellijn. Nieuwe flessen worden ingevoerd en gespoeld, gevuld met de wijn en stikstof (deze verdrijft zuurstof en voorkomt oxidatie) en tot slot worden ze voorzien van “echte” kurk. Ze blijven hierna nog zeker 5 minuten op de lopende band ronddraaien om ze even tot rust te laten komen en daarna worden ze in ijzeren rekken gestapeld. De etiketten krijgen de flessen pas als ze besteld zijn en klaargemaakt worden voor het verschepen naar de klant.


In de opslag liggen de flessen Mademoiselle de “T” en Château de Tracy al te wachten op hun eindbestemming. Deze wijnen worden respectievelijk in april/mei en circa juni gebotteld. De Haut Densité en de 101 Range worden pas vlak voor de nieuwe oogst gebotteld.


Het bedrijf is er trots op een echt familiebedrijf te zijn en dat eren ze met een prachtige muurschildering achter in de ruimte waar de bottellijn staat opgesteld. 


Krijgen jullie ook al dorst van alle info? Wij wel, maar gelukkig keren we terug naar de winkel/ proefruimte waar we 4 verschillende wijnen zullen proeven.

Mademoiselle de “T” 2020

De instapwijn van relatief jonge wijnstokken en deze valt zelfs bij niet wijndrinkende partners in de smaak ;-) Uitstekende wijn om samen te delen bij eten wat je ook samen kunt delen, denk aan heerlijke borrelplanken met charcuterie en lichte kaasjes.


Château de Tracy 2020

Op het moment dat wij deze wijn dronken (september 2021), was hij voor het mooie iets te jong en mocht hij nog wel 6 maanden rijpen op de fles. Deze wijn wordt gemaakt van oudere stokken en krijgt een langere rijping. Dit wordt al weer meer een lekkere eetwijn, die goed past bij wat romige pasta’s met bijvoorbeeld gerookte zalm, maar hij kan ook goed met wit vlees, kalf, gevogelte, vis en fruits de mer.


Haut Densité 2018

Deze wijn wordt gemaakt van druiven uit een wijngaard met een hoge aanplant van druivenstokken. Eigenlijk teveel voor hetgeen wettelijk is toegestaan, maar omdat de stokken er al sinds jaar en dag zo staan, is er eigenlijk geen probleem. Wel zorgen ze ervoor dat de opbrengst van de stokken laag blijft, onder het wettelijke maximum (de regeltjes allemaal). Een wijn, waar wij, na erop gewezen te zijn een klein “zoutje” proeven in de finale en hij gaat dan ook perfect samen met bijvoorbeeld zoute (umami) producten, zoals zeewier. Denk ook richting sushi, nori, sashimi, maar ook bij rauw vlees doet hij het goed. Er worden van deze wijn slechts circa 3000 flessen per jaar geproduceerd.


101 Range 2017 en 2014

De wijn die je het langst kunt bewaren en ook een heerlijk glas! We proeven ook het verschil tussen de 2017 en de 2014 variant en wat opvalt in het begin aan de 2014 is dat deze echt de geur heeft van groentenant. Even in het glas verdwijnt deze geur, maar het is de eerste indruk. Ook deze valt in de smaak en zien we onszelf drinken bij simpele, gegrilde gerechten. Prijstechnisch is dit wel de duurste wijn, dus we kiezen voor onze andere favoriet, de Mademoiselle de “T”, een half flesje voor de vakantie en een hele voor thuis.


Wit 2,5 VS Rood 3, gaat nu redelijk gelijk op ;-)

Château de Tracy

Fumé, Pouilly Fumé, de naam……de theorie


Over de naam Fumé, gerookt gaan vele theorieën de ronde, waar komt de naam nu precies vandaan. Is het de vuurstenen ondergrond waarop de stokken staan aangeplant, waar vuur is, is rook, dus Fumé. Of komt het van de rook die van de kacheltjes af komt, die in het koude voorjaar de uitlopende wijnstokken warm houden? De ligging ten opzichte van de Loire zorgt er echter voor dat er een fijne neerslag op de druiven terecht komt. Een soort stoflaagje, zoals as van vuur en rook en daar is hij dan weer……..de Fumé, gerooktheid.

Wandeling tussen de wijnstokken


We hebben veel informatie gekregen vandaag en die gaan we even verwerken met een verfrissende wandeling tussen de wijnstokken. Daarbuiten, de hond is ook mee en die wil ook wel eens een verzetje. We kiezen voor een route vanaf ons hotel richting Domaine Pascal Jolivet. Vlak voor Delaporte waar we vanmorgen geweest zijn, slaan we linksaf en komen we op de off-road weg tussen de wijngaarden door. Het is een vrij gemakkelijke, pas op met regen drassige route. Je loopt hier voornamelijk tussen de sauvignon blanc door, hoewel we wat rode druiven hebben zien hangen. De hond heeft de sauvignon blanc even gekeurd en hij is bijna klaar voor de oogst. Aangekomen bij het Domaine van Pascal Jolivet nemen wij dezelfde route terug, maar je zou er ook voor kunnen kiezen links af te slaan en omhoog te lopen. Dan neem je de eerste links, wederom tussen de wijngaarden door, maar dan op een hoger niveau. Tijdens de wandeling zijn we gelukkig gespaard van regen en zelfs getrakteerd op een zonnetje. Nu heerlijk relaxen, eten en de Loire trip afsluiten met een mooi flesje pinot noir.


Morgen travel day, Champagne!



Next week…. “Op bezoek bij DE vader van de Champagne”

door Marijke 31 mrt., 2022
In november en december van 2021 zijn jullie met ons, via de wekelijkse blog op wijnreis geweest door Frankrijk. Aan het einde van blog 7 hebben wij jullie voor 2022 THROWBACK THURSDAY blogs beloofd over wijnreizen die wij in het verleden hebben mogen maken. Vandaag deel 3 van 7 en we zakken dit maal iets verder af naar het zuiden, naar Oostenrijk & Slovenië met de blog: “Near the Slovenian Border”
door Marijke 22 feb., 2022
In november en december van 2021 zijn jullie met ons, via de wekelijkse blog op wijnreis geweest door Frankrijk. Aan het einde van blog 7 hebben wij jullie voor 2022 THROWBACK THURSDAY blogs beloofd over wijnreizen die wij in het verleden hebben mogen maken. Vandaag deel 2 van 7 en we blijven nog even in Duitsland in de Pfalz om precies te zijn, met “De Pfalz, het op 1 na grootste wijngebied van Duitsland”
door Marijke 27 jan., 2022
In november en december van 2021 zijn jullie met ons, via de wekelijkse blog op wijnreis geweest door Frankrijk. Aan het einde van blog 7 hebben wij jullie voor 2022 THROWBACK THURSDAY blogs beloofd over wijnreizen die wij in het verleden hebben mogen maken. Vandaag deel 1 van 7 en we trappen af in Duitsland aan de Moezel, met “ Steillagen der Mosel”
door Marijke 31 dec., 2021
Deel 7 - Tevens het laatste deel van onze prachtige wijntrip door Frankrijk van afgelopen zomer. We sluiten af met “Champagne, the final chapter”. CHEERS!
door Marijke 24 dec., 2021
Deel 6 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de zesde is “Op bezoek bij DE vader van de Champagne”.
door Marijke 11 dec., 2021
Deel 4 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de vierde is “Bye Bye Bordeaux, Hello Loire Valley”.
door Marijke 03 dec., 2021
Deel 3 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de derde is “Another day, Another quest”.
door Marijke 25 nov., 2021
Deel 2 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de tweede is “Cité du Vin”
door Marijke 19 nov., 2021
Deel 1 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en we trappen af met “Nectar van de Goden”
Share by: